Inkijkje: zo mooi is ons werk!

21 okt 2021
De kracht van samen zingen
Ik zal mij eerst even voorstellen: ik ben Floor. In juli 2021 startte ik als welzijnsspecialist muziek bij HilverZorg: 1 ochtend op St. Joseph en 2,5 dag op Zonnehoeve.  Je vindt mij regelmatig op alle afdelingen om voor en met de bewoners op de huiskamer te zingen. Graag schrijf ik iets over mijn werk en speciaal over een fijne middag in oktober 2021.

De invloed van muziek
Nooit weet ik wat de dag me zal brengen: welke bewoners er zijn, wat de muziek doet en wat er gaat gebeuren. Elke keer is het weer anders. De ene keer zijn er veertien bewoners en wordt er uitbundig meegezongen, de andere keer zijn het er drie en ontstaan er prachtige gesprekken door het thema van de liedjes. Muziek sluit bijna altijd aan, maar ook soms even niet. Op een keer liep de helft van de bewoners weg tijdens het zingen. De herfst zat in de lucht. En hoe mooi is het dat je ook weg kan als het even niet aansluit?

Een bijzondere middag in oktober
Samen met een medewerker uit de zorg ga ik zingen op één van de huiskamers van een afdeling. Ook een aantal bewoners van de twee andere huiskamers van de afdeling zit erbij. Het is een feestje. De bewoners zingen hard mee, er wordt meegeklapt, meebewogen, kortom: er zit veel energie in de groep. Eén bewoonster doet erg haar best om de anderen ook mee te laten zingen. Ze geeft hen complimentjes als het lukt. Maar zoals altijd is er af en toe ook wat onrust. Een meneer gooit een propje papier naar een andere meneer, die daarop boos reageert. De muziek leidt af en laat het moment weer verdwijnen. 

Emoties mogen er zijn
Er is ook een mevrouw die stilletjes meegeniet van alles wat er gebeurt. Af en toe zing ik wat rustigs tussendoor. Bij 'Een roosje mijn roosje' zie ik tranen ontstaan in de ooghoeken van een mevrouw. De zorgmedewerker gaat naast haar zitten, slaat een arm om haar heen en mevrouw barst in tranen uit. Ze wordt getroost door de medewerker en een medebewoonster. Het verdriet mag er zijn en lost weer op bij een volgend nummer: mevrouw krijgt een prachtige glimlach op haar gezicht. Dat er een zorgmedewerker bij zit is heel waardevol. Zij kent de bewoners beter dan ik en kan inspelen op wat er gebeurt. Het is enorm gezellig en ik zie vooral blije mensen.

Contact maken
Als ik klaar ben, loop ik met mijn karretje over de afdeling en zie in de volgende huiskamer een mevrouw in bed liggen. Ze is wakker. Ik weet van de vorige keer dat deze mevrouw zo genoot van de muziek. De ontroering in haar ogen vergeet je niet zo snel. De sfeer is totaal anders dan tien minuten geleden. Er is maar 1 medebewoonster op de huiskamer en ik zing heel rustig en zachtjes wat liedjes voor de twee dames. Dan druppelen er langzaam steeds meer dames binnen van de huiskamer waar ik vandaan kom. Wat trekt ze? De zachte klanken van de liedjes? De warme sfeer in de ruimte? De rust? Dan komt een mevrouw die er nog niet eerder bij was, vlak voor me staan. Ze praat niet meer. Zoekt ze geborgenheid? Ik zet een stoel vlakbij en ze blijft tot het einde toe erbij zitten. De vrouw in bed straalt, na elk lied geeft ze een zacht applaus. Sommige bewoners zien bij elkaar dat ze genieten en maken contact met elkaar. Edelweiss is mijn slotnummer: de zin 'You look happy to meet me' is zeer toepasselijk, vind ik.

Verbinding
Voor mij is de kracht van samen zingen en muziek maken de verbinding. Verbinding tussen mij en de bewoners en tussen de bewoners onderling. Ik vind het zo mooi dat het elke keer weer anders is. Elke groep en elk moment van de dag vraagt om iets anders. De ene keer zal ik meer activeren, de andere keer meer zorgen voor rust en ontspanning. De verbinding zoek ik altijd, het contact tussen de bewoners levert zo vaak mooie momenten op die niet in woorden te vangen zijn. De muziek zorgt voor herinneringen, herkenning, ontroering en andere emoties. Het is een prachtig medium.

Die middag in oktober ging ik met een glimlach en tevreden gevoel naar huis. Wat een bijzondere momenten en wat fijn om te voelen dat muziek zoveel goeds doet op de huiskamers. Dankbaar dat ik dit werk kan doen!

Floor
P.S.: de foto is in de zomerperiode genomen, toen we nog buiten konden zingen.