De Nachtwacht in De Egelantier - Hilverzorg

Overslaan en naar inhoud gaan
MENU
FILE0968

De Nachtwacht in De Egelantier

8 september 2022

Rijksmuseum brengt de Nachtwacht naar Hilversum. Bewoners Egelantier kijken hun ogen uit: ’De echte viel wat tegen, deze is prachtig’

Met open mond kijken de bewoners naar de metershoge Nachtwacht in de hal van verzorgingshuis De Egelantier in Hilversum. Het Rijksmuseum zelf kwam het schilderij van Rembrandt brengen. Gewoon, in een busje.

(tekst Gooi- en Eemlander/Leander Mascini 08-09-2022 | © foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden)

Nee, het gaat natuurlijk niet om het echte werk van de Hollandse meester. Toch is het imposant, zo voor brasserie C’est la Vie in het verzorgingshuis. Het werk is dan ook op ware grootte.

De bewoners vinden het stuk voor stuk prachtig. „Ik kom hier iedere dag voor een kop koffie, en ja dan vind ik dit wel prima zo”, vertelt Theo Rieken (85), terwijl hij met zijn rollator richting het kunstwerk rijdt. „Het origineel heb ik nooit gezien, maar ik vind dit heel mooi.”

Gerard van Eijden (bijna 88 en „een echte Erfgooier”) gaat zelfs nog een stap verder. „Ik heb hem wel eens in het echt gezien, maar toen viel het wat tegen”, vertelt hij. „Dit is prachtig, heel knap hoe ze dat hebben gedaan.” Medebewoner Corry Mulder vindt het „erg donker” en had het liever wat lichter gezien. Toch kan de 71-jarige er erg van genieten, vertelt ze onder een potje Rummikub.

Ook locatiemanager Anke Goedhart is enthousiast. „Dat het hier staat is eigenlijk een geluk bij een ongelukje”, vertelt ze. Een van de studenten binnen het huis zag een oproep van het Rijksmuseum op Linkedin. De Nachtwacht gaat ’on Tour’, een initiatief van het museum met Philips en het Elisabeth Art Foundation. Daarmee moet ’het icoon van Nederland’ ook voor bewoners in verpleeghuizen en seniorencomplexen die niet naar Amsterdam kunnen komen, beschikbaar worden. Via de website kun je je aanmelden en dan wordt de lijst met het werk drie weken lang uitgestald.

„In eerste instantie waren wij afgewezen, maar toen kwam een belletje dat er een afmelding was. En dat wij daarvoor in de plek konden komen. Nou, geweldig natuurlijk. Kom maar op”, vertelt Goedhart met een grote glimlach. Zij vindt het idee achter de tour van het schilderij heel mooi. „Omdat ook hier mensen niet naar het Rijksmuseum kunnen”, legt ze uit. „En het is ook leuk dat er veel meer bij zit, zoals een virtuele tour en een prijsvraag. Dat is misschien niet zo zeer voor onze bewoners, maar wel voor bezoekers of voor mensen uit de buurt.” Want dat hoopt de locatiemanager: dat de hele buurt komt kijken naar het werk van Rembrandt.