Woonzorg Nederland en HilverZorg ondertekenen huurcontract
Sloop St. Carolus in oktober: nieuwe zorgcentrum aan de Bosdrift wordt ‘toekomstbestendige woonomgeving’
De sloop van het voormalige St. Carolushuis aan de Bosdrift moet in oktober dit jaar starten. Vervolgens moet de bouw van een geheel nieuw zorgcentrum – 100 zorgeenheden voor mensen met dementie en 32 woningen voor mensen met somatische klachten – starten.
Dat melden Woonzorg Nederland en Zorgorganisatie Hilverzorg bij de ondertekening van het huurcontract voor een samenwerking van 25 jaar. HilverZorg is geen onbekende voor deze locatie en was tot 2017 ook de zorgorganisatie die hier cliënten met een zware zorgvraag huisvestte. Door veroudering van het pand kon HilverZorg hier niet meer de juiste zorg leveren en verliet deze locatie.
Het verouderde pand bestaat nu nog uit 120 kleine studio’s en heeft in de tussenliggende jaren tijdelijk cliënten van HilverZorg gehuisvest en 30 jongeren en studenten via anti-kraakbeheer Connect Generations. Na de bouw van het nieuwe zorgpand zal HilverZorg weer terugkeren op deze locatie.
De nieuwe locatie gaat bestaan uit 100 zorgeenheden voor mensen met dementie en 32 woningen voor mensen met somatische klachten. Ook krijgt het pand faciliteiten voor de wijk. “Ik ben trots dat we weer gaan samenwerken met HilverZorg en dat we voor de komende 25 jaar het vertrouwen krijgen, om zorg te dragen voor een toekomstbestendig zorggebouw”, aldus Cees van Boven, bestuursvoorzitter Woonzorg Nederland. “In deze regio is er volgens hem behoefte aan goede huisvesting voor mensen met een zware zorgvraag. Op deze manier geven we hier met elkaar invulling aan.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
De ondertekening. Foto: Eric Kampherbeek
Namens de raad van bestuur van Hilverzorg zegt André Brand dat het nieuwe Carolus een ‘toekomstbestendige woonomgeving’ wordt waar de zorgorganisatie vernieuwende en persoonsgerichte zorg wil gaan bieden die kan inspelen op verschillende zorgvragen. “Daarnaast zal het concept van een zorgzame buurt centraal staan, waarbij we de kracht en samenredzaamheid van mensen vergroten, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen en minder eenzaamheid ervaren. We zien daarin een actieve rol voor de buurtbewoners en zullen met hen in gesprek gaan en blijven, dit zal essentieel zijn.”
Het pand krijgt ook een functie binnen de wijk, en biedt een plek waar de bewoners en de buurtbewoners uit de wijk elkaar ontmoeten en activiteiten ondernemen. Overigens zijn niet alle omwonenden even enthousiast over de plannen voor het nieuwe zorgcentrum. Met name de hoogte van het nieuwe complex – vier en vijf bouwlagen – baart zorgen. In oktober vindt er nog een rechtszaak plaats met de vraag of het hele plan door kan gaan.
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Tekst: Stefan van Hees