In Hilversums Nieuws: Wie jarig is, trakteert: burgemeester en wethouders delen taart uit in de Hilversumse wijken - Hilverzorg

Overslaan en naar inhoud gaan
MENU
FILE0968

In Hilversums Nieuws: Wie jarig is, trakteert: burgemeester en wethouders delen taart uit in de Hilversumse wijken

19 maart 2024

Burgemeester en wethouders crossen zondag kriskras door Hilversum om op diverse plekken de 600ste verjaardag van Hilversum mee te vieren. Wethouder Karin Walters start de dag bij de Egelantier, waar bewoners al iets eerder met het feestje begonnen.  

Op de woonzorglocatie aan de Egelantierstraat is het zondag twee uur voor aankomst van Walters al een grote drukte. Eerder al zijn personeel, vrijwilligers, bewoners en familieleden druk in de weer geweest om taarten te bakken voor deze speciale gelegenheid. Als om 10.30 uur de brasserie de deuren opent, zijn er in totaal twintig taarten gebakken. Enkele voorbeelden zijn de ouderwetse appeltaart, kwarktaart, perentaart en een prachtige red velvet. 

Gabie van der Klein is welzijnscoördinator binnen deze Hilverzorglocatie. “Ik heb het leukste beroep van de wereld”, zegt ze enthousiast. “Vrijwilligers die vandaag niet kunnen komen, hebben al eerder een taart gebakken en afgegeven. Samen met de bewoners hebben we ook taart gebakken. We wilden wel het Hilversum 600-jaar-taartje maken, maar dat bleek voor onze bewoners toch iets te ingewikkeld en met te harde dingetjes erop. Dus hebben we onze eigen taarten gemaakt”, vertelt Van der Klein, die op haar vrije dag er toch bij is.

Locatiemanager Yvonne Broekhaus kijkt tevreden om haar heen. De brasserie en de ruimte ernaast zitten helemaal vol. Broekhaus: “Dit soort dingen zijn de leukste die er zijn en de mensen vinden het geweldig.” Rond 11.00 uur is er topdrukte; meer dan honderd bewoners, familieleden en buurtbewoners zijn op het verjaardagsfeestje van Hilversum afgekomen. Dankzij de hulp van enkele familieleden die bijspringen om iedereen van koffie, thee en taart te voorzien, verloopt het allemaal goed. Een uur later is er van de twintig taarten, nog maar weinig over. Een bewoonster van De Egelantier vindt de drukte wel gezellig. “Maar af en toe is het net een kippenhok”, vertelt ze. 

Om ook ‘bubbelbrekende’ ontmoetingen te realiseren, en zo mensen uit hun isolement te halen, heeft De Egelantier niet alleen de bewoners uitgenodigd. Ook de familieleden en mensen uit de buurt zijn welkom. Van der Klein: “Het stond natuurlijk op de website van de gemeente, maar we hebben het ook in onze communicatie naar familieleden vermeld en we hebben uitnodigingen in de buurt verspreid. Het is ook fijn dat het op zondag is, want dan kunnen veel mensen.”

Scooter

Achterop de scooter van Young Hilversummer Huseyin komt Walters aan bij De Egelantier. “Het hele college rijdt deze middag door Hilversum heen om de 600ste verjaardag van Hilversum mee te vieren. We bezoeken allemaal een aantal locaties, waarbij we met de scooter worden gebracht door Young Hilversummers”, vertelt de wethouder. En wie jarig is, trakteert. In haar handen houdt Walters het feestelijke Hilversum bakt- taartje, gemaakt door Hilversumse bakkers Matthijs Boon en Luc van den Burgt in samenwerking met televisiepresentator Jill.

Broekhaus en Van der Klein nemen het feestelijke taartje in ontvangst. Broekhaus: “Die gaan we zo met de vrijwilligers lekker opeten. Zij hebben nog geen taart gehad.” Samen met twee bezoekers van De Egelantier, genieten Walters, Broekhaus, Van der Klein en Huseyin van koffie met taart. Walters vertelt over de activiteiten van het jubileumweekend, waaronder de tentoonstelling ‘Schapen, stoomtram en schilderen’ die zaterdag in de Gooische Brink werd geopend. Van der Klein: “Het lijkt me heel leuk voor onze bewoners om daar naartoe te gaan. Zij kennen veel van de geschiedenis van Hilversum.”

Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Tekst: Laura Calis