Nieuw Kerkelanden officieel Regionaal Expertisecentrum Korsakov - Hilverzorg

Overslaan en naar inhoud gaan
MENU
FILE0968

Nieuw Kerkelanden officieel Regionaal Expertisecentrum Korsakov

9 juni 2022

Woonzorglocatie Nieuw Kerkelanden in Hilversum is officieel Regionaal Expertisecentrum Korsakov. Tijdens het congres van het Korsakov Kenniscentrum op 8 juni jl. in Den Bosch, ontving HilverZorg samen met 10 andere zorgorganisaties het certificaat van het ministerie van VWS en de Commissie Expertisecentra Langdurige Zorg. Hiermee is het Expertisecentrum Korsakov van Nieuw Kerkelanden onderdeel van het landelijk expertisenetwerk Korsakov dat de zorg voor mensen met Korsakov verder ontwikkelt en de wetenschap nauwer verbindt met de praktijk. 

Zorg continu verbeteren

André Brand, bestuurder van HilverZorg: “De certificering van ons Regionaal Expertisecentrum voor cliënten met Korsakov is geweldig nieuws. Samen met het Korsakov Kenniscentrum en de expertisecentra bouwen we kennis op om de zorg voor onze cliënten continu te verbeteren. Ik ben zo trots op HilverZorg en ook op de andere 10 centra. Dit is de kroon op het werk van onze medewerkers. Dank aan hen, aan VWS en het Korsakov Kenniscentrum om dit mogelijk te maken!”. 

Nieuw Kerkelanden Expertisecentrum 

Nieuw Kerkelanden Expertisecentrum Korsakov in Hilversum bestaat al meer dan 15 jaar. Met gespecialiseerde zorg, behandeling en een vaste woonomgeving krijgen mensen met het syndroom van Korsakov daar structuur, rust en een gezonde(re) levensstijl. HilverZorg wil daarmee op een positieve manier bijdragen aan de kwaliteit van hun leven. 

Korsakov 

Het syndroom van Korsakov is een ernstige hersenaandoening die ontstaat door een tekort aan vitamine B1. Het is meestal het gevolg van langdurig overmatig alcoholgebruik in combinatie met slechte voeding. Heel soms ontstaat Korsakov na een maagverkleining, eetstoornis, ernstig zwangerschapsbraken of een hongerstaking. 

Mensen met het syndroom van Korsakov hebben schade aan delen van hun hersenen door een tekort aan vitamine B1. De gevolgen daarvan zijn: geheugenproblemen en een verstoring van executieve functies (initiatief nemen, plannen, overzicht houden). Doorgaans hebben mensen met Korsakov weinig tot geen inzicht in zichzelf, hun situatie en hun ziekte. Door hun gedrag en levensstijl zijn de familiebanden en sociale netwerken van mensen met Korsakov vaak beschadigd. Korsakov is niet te genezen. 

Korsakov in Nederland 

Naar schatting zijn er in Nederland 8 tot 10 duizend mensen met Korsakov, waarvan ongeveer 1500 mensen in woonzorgcentra wonen. Een groot deel daarvan woont op gespecialiseerde afdelingen voor mensen met het syndroom van Korsakov.