Sinds dit jaar kunnen zorginstellingen in Nederland voor mensen in de langdurige zorg gebruikmaken van consultatie en advies van erkende expertisecentra voor Korsakov en Gerontopsychiatrie. Dankzij deze nieuwe regeling is gespecialiseerde kennis en expertise beschikbaar zonder dat cliënten hoeven te verhuizen naar een expertisecentrum. Het doel is om de zorgsituatie te stabiliseren en cliënten in hun vertrouwde omgeving te laten wonen.
Een mooie ontwikkeling maar wat houdt het in?
Binnen de langdurige zorg is er steeds meer aandacht voor het bieden van passende ondersteuning aan doelgroepen met een hoge zorgvraag en relatief lage complexiteit. Mensen met gerontopsychiatrische aandoeningen hebben vaak gespecialiseerde begeleiding nodig, waarbij advies van een expertisecentrum een belangrijke rol kan spelen. Met deze regeling wordt de kennis van deze centra breder beschikbaar voor cliënten met een indicatie binnen de Wet langdurige zorg, ook als zij niet in een expertisecentrum verblijven.
Hoe werkt het in de praktijk?
Zorgprofessionals in reguliere zorginstellingen kunnen een casus voorleggen aan een expertisecentrum en krijgen op maat gemaakte adviezen en begeleiding om de zorg voor de cliënt te verbeteren. In sommige gevallen volstaat een eenmalige bespreking, terwijl in andere situaties begeleiding tot zes maanden mogelijk is. Het uitgangspunt is altijd om de cliënt binnen de huidige zorgsetting te ondersteunen.
Wil je weten of jouw organisatie gebruik kan maken van consultatie en advies?
Ga naar VVGP.net/onze-vereniging/ en neem contact op met een erkend expertisecentrum voor gerontopsychiatrie in jouw regio.