Sylvia bij HilverZorg, je zorghart volgen kan op elke leeftijd! - Hilverzorg

Overslaan en naar inhoud gaan
MENU
FILE0968

Sylvia bij HilverZorg, je zorghart volgen kan op elke leeftijd!

9 maart 2023

Sylvia (62 jaar) is via ZorgStart aan het werk gegaan bij HilverZorg als woonondersteuner in de crisisopvang. Het verhaal van Sylvia is bijzonder. Reden voor Sylvia, Annette (ZorgStart), Sefora (consulent gemeente Gooise Meren) en Yvonne van HilverZorg om met elkaar in gesprek te gaan en terug te blikken op haar overstap.

“Wie zit er op mij te wachten?”. Dit dacht Sylvia enkele jaren geleden toen ze haar baan in de confectie na 40 jaar kwijtraakte door een faillissement van het bedrijf waar ze voor werkte. Toen Sefora, de consulent van de gemeente, deze opmerking hoorde dacht zij meteen: “In de zorg zitten genoeg mensen op iemand zoals jou te wachten!” Samen besloten zij voor een aanmelding bij ZorgStart te gaan.

Sylvia: “Wat ik fijn vond, was dat ik mezelf in mijn eigen tempo kon oriënteren op de verschillende doelgroepen. Ik startte in het voorjaar van 2021 en Nederland zat volop in de eerste coronagolf. Ondanks mijn ervaring met het werken met Word en Excel moest ik even wennen aan het online programma van ZorgStart. Ik volgde online workshops, had koffiemomenten met zorgorganisaties en kreeg steeds meer de smaak van e-learnings te pakken.”

Mijn zus zei toen al ‘jij moet in de ouderenzorg gaan werken’. Inmiddels weet ik dat zij daar gelijk in had. Ik ben van nature rustig en daarmee past een baan in een rustige omgeving beter bij mij. Maar het heeft even geduurd voordat ik weer in mijzelf kon geloven.

Sefora knikt instemmend en vertelt over de weg die Sylvia heeft afgelegd om weer met vertrouwen naar de toekomst te kunnen kijken. Als consulent staat zij voor maatwerk en duurzaamheid. “Mijn rol is om mensen te helpen om weer in loondienst te komen. In een werkomgeving die past bij de kwaliteiten, vaardigheden en levenservaring van iemand”, aldus Sefora.

Een bijkomende factor in de situatie van Sylvia was haar leeftijd.  Net voorbij de 60 word je toch met deze leeftijdsgrens geconfronteerd. Voor gemeente en ZorgStart een reden om nog harder op zoek te gaan naar werkgevers die geloven in zij-instromers met hart voor de zorg.

Een eerste sollicitatie op een vacature voor woonondersteuner leverde niets op. “Ik werd afgewezen omdat ik geen zorgdiploma had. Die afwijzing kwam keihard binnen”, zegt Sylvia. Zij vervolgt: “Toen ZorgStart mij attent maakte op een vacature als woonondersteuner bij HilverZorg dacht ik ‘nu moet het lukken’ en ik mailde mijn CV. Na 5 minuten werd ik al gebeld door HilverZorg voor het plannen van een sollicitatiegesprek. Mijn geluk kon niet op!”, aldus een stralende Sylvia.

Inmiddels werkt Sylvia alweer een jaar op de crisisopvang op locatie Zonnehoeve van HilverZorg. “Het afgelopen jaar heb ik diverse trainingen gevolgd en al veel geleerd. In maart start ik met de interne opleiding ‘Kick Start’* van HilverZorg. Ik ben blij met de mooie kans die HilverZorg mij heeft gegeven, ik zit hier goed op mijn plek.”

Sefora voegt hieraan toe dat sommige zorgorganisaties misschien nog wat huiverig zijn in het aannemen van mensen zonder zorgdiploma. Zij rekent erop dat het succesverhaal van Sylvia helpt om dat beeld te veranderen.