Themamarkt 'Langer Zelfstandig Wonen' in de Gooi- en Eembode - Hilverzorg

Overslaan en naar inhoud gaan
MENU
FILE0968

Themamarkt ‘Langer Zelfstandig Wonen’ in de Gooi- en Eembode

17 april 2023

Afbeelding
Foto’s: Bastiaan Miché

 

‘Langer Zelfstandig Wonen, dat begint nu!’

Breed opgezette informatiebijeenkomst voor ouderen in Hilversum-Zuid trekt veel bekijks

Is hun huis nog geschikt zodra ze minder goed ter been zijn? Op welke Wmo-voorzieningen kunnen zij een beroep doen? En hoe werkt de thuiszorg precies? Dit soort vragen kwamen donderdagmiddag allemaal aan bod tijdens de bijeenkomst ‘Langer Zelfstandig Wonen, dat begint nu!’ voor 65 plussers.

Diverse organisaties, zoals Hilverzorg, Stichting Mee, Senver, Versa Welzijn en de brandweer, zijn aanwezig in De Egelantier waar de bijeenkomst (gehouden door de gemeente) plaatsvindt. Er is een markt waar de belangstellenden terecht kunnen en er zijn workshops en lezingen.

Wethouder Gerben van Voorden van zorg en welzijn is eveneens van de partij. Hij spreekt van een prachtig concept en ziet dat de belangstelling groot is. “Vorig jaar deden we dit al in de Meent en onlangs in het Kompas aan de Van Ghentlaan. Ook toen was de belangstelling groot.”

De bijeenkomst van deze donderdag – en die in het Kompas – is met name voor de pakweg 2200 oudere Hilversummers, die wonen in de postcodegebieden 1214 en 1215. Van Voorden kan lachen om de opmerking dat hij gezien zijn leeftijd er op tijd bij is. Aan de andere kant is er juist het belang van tijdig op de hoogte zijn van de lastige kwesties binnen de zorgwereld. “Er verandert wat als je ouder wordt”, zegt hij. “Dan is het handig om te weten wie waar over gaat.”

Ook handig, aldus de eveneens aanwezige meneer en mevrouw Van Woerekom, is dat tijdens deze bijeenkomst alles bij elkaar is. “We kregen de uitnodiging van de gemeente en vonden het een goed idee om hier naartoe te gaan”, vertelt zij. “Informatie bekijken, telefoonnummers weten. Kijken wat er mogelijk is qua thuiszorg. (lachend, red.) Het valt me wel op dat er nu heel veel thuiszorg is, maar er wel overal een wachtlijst is.” Meneer Van Woerekom vindt de markt in ieder geval goed opgezet. “Indrukwekkend”, stelt hij.

Tijdens een van de lezingen geeft onder meer een Wmo Consulent van de gemeente Hilversum uitleg over het doolhof – de verschillende wetten en regels – waar ouderen bij een zorgvraag te maken kunnen krijgen en welke mogelijkheden er zijn. Vragen van de vele aanwezigen zijn er volop, bijvoorbeeld over de aanschaf van een traplift. “Mensen komen hier vooral kennis ophalen, omdat het allemaal zo ingewikkeld is”, vertelt Anke Goedhart, Manager VPT bij HilverZorg Thuis. “Wij proberen verheldering te bieden. En je merkt, het gaat over heel praktische zaken. Waar heb ik recht op? Waar moet ik zijn? Hoe lang duurt iets?”

Met name die laatste kan een belangrijke vraag zijn. Het komt nog weleens voor, weet ook Goedhart, dat mensen per direct zorg nodig hebben voor zichzelf of hun ouders. “Maar dan heb je een indicatie nodig, een stempel zeg maar. Maar voordat je die krijgt ben je soms weer een paar weken verder. Dan komt het voor dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Daar balen de organisaties zelf ook van.”

 

Bij elkaar

Wat handig zou zijn, aldus Goedhart, is een persoon of organisatie die de verschillende partijen met elkaar kan verbinden zodat er sneller gehandeld kan worden. Wat dat betreft is de markt ook voor de organisaties zelf een goede gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, mensen manager wijkzorg Jelle Elenbaas en wijkverpleegkundige Marieke van der Staaij van Hilverzorg. “Alle specialismen staan nu bij elkaar”, vertelt Van der Staaij. “Het is leuk om je netwerk uit te breiden. Verbindend.”


Foto: Bastiaan Miché

Elenbaas spreekt daarbij ook van een wirwar-wetgeving voor ouderen, bijvoorbeeld als het gaat om Wet langdurige zorg. “Als we naar de toekomst kijken willen we dat mensen steeds langer thuis blijven wonen. De zorg wordt dan steeds complexer. Maar hoe fijn zou het zijn als mensen thuis de chemo kunnen houden in plaats van iedere keer naar het ziekenhuis? Dat soort dingen willen wij in de toekomst meer doen. Dan is het ook zaak om onze eigen mensen opleiden.”

Wie voorlopig geen hulp nodig heeft is bezoekster Mareike Bitter-van den Hoven. Deze 73-jarige Hilversumse doet nog volop aan sport, muziek en past samen met haar man een dag in de week op de kleinkinderen. Dat zij nu even met een stok loopt, komt door een stenose (pijn in de rug). “Maar ja, over tien jaar word ik 83. Misschien moet ik dan wel het huis verkopen. Ik zal dan graag in een torenflat in Kerkelanden willen wonen. Maar dan wel op een benedenverdieping.”

 

Fantastisch

Bitter is dus vooral naar de Egelantier gekomen om informatie op te halen. En lekker bij te kletsen. Dat doet zij onder meer met Tineke van den Berge, die nu net twee weken in de woonzorglocatie woont. En dat bevalt prima. “Ik wilde nooit weg, maar hier heb je alles. Een apotheek, fysio, gymclub. Dat is fantastisch.” Van den Berge (85) heeft nog wel een tip voor de ouderen die nu nog in huis wonen, maar mogelijk over een tijdje dit niet meer aankunnen. “Begin op tijd met het opruimen van je huis. Dan houd je de regie.”

 

Foto’s: Bastiaan Miché (Gooi- en Eembode)
Tekst: Stefan van Hees (Gooi- en Eembode)