Tijd voor een feestje: HilverZorg Tijdelijk Thuis in de Gooi en Eembode - Hilverzorg

Overslaan en naar inhoud gaan
MENU
FILE0968

Tijd voor een feestje: HilverZorg Tijdelijk Thuis in de Gooi en Eembode

19 juni 2023

Sjoelen, koekhappen of zelfs blikgooien: dolle boel bij oud-Hollandse middag HilverZorg en Sherpa

Medewerkers van twee zorglocaties van HilverZorg in Kerkelanden vonden het de hoogste tijd worden voor een feestje. Dat hebben ze goed aangepakt: samen met De Zonnewijzer van Sherpa maken ze er vrijdag een gezellige oud-Hollandse middag van.

Aan de Augustinushof in Kerkelanden liggen, een beetje verscholen, drie verschillende zorglocaties vlak naast elkaar: De Linde, HilverZorg Tijdelijk Thuis (HTT) en de Zonnewijzer. Woonassistente en zorgmedewerker bij HilverZorg Marjan is de drijvende kracht achter het feest van vandaag. “We willen onszelf wat meer op de kaart zetten. Nu gaan we elke maand iets leuks voor onze cliënten organiseren. Vorige maand hadden we een ijskar die op bezoek kwam en in augustus ga ik hier poffertjes bakken. Deze maand pakken we het groter aan en houden we een gezellige oud-Hollandse middag.” 

Voor deze oud-Hollandse middag is HilverZorg de samenwerking aangegaan met Sherpa, de locatie dagopvang De Zonnewijzer, zodat deze cliënten, samen met cliënten van HTT en de bewoners van De Linde een gezellige middag kunnen beleven. Met rode, witte en blauwe ballonnen en oranje slingers is het terras buiten feestelijk versierd, helemaal Hollands. Op de achtergrond klinkt Bennie Nijman en een aantal zorgmedewerkers heeft zich in oud-Hollandse klederdracht gestoken. 

Cliënten van De Linde en HTT komen naar buiten om te kijken wat er allemaal te doen is. Het is warm. Gelukkig is er een brede strook schaduw en staan er parasols opgesteld voor wat verkoeling. Op het terras dat precies tussen de zorglocaties van De Linde en HTT ligt, staan de spelletjes al klaar. Er liggen sjoelbakken, eendjes kunnen worden gevangen, mensen kunnen koekhappen en zelfs het oud-Hollandse blikgooien staat op gesteld.  

Cliënten van de dagbesteding van De Zonnewijzer komen helpen met het begeleiden van de spelletjes en met het uitdelen van lekkere hapjes. Er gaan borden rond met blokjes kaas met een zilveruitje en asperges met ham erom gewikkeld. Rob de Bis helpt ook mee. “Ik heb me goed beschermd tegen de zon. Ik heb me ingesmeerd en een pet op mijn kale kop gezet”, vertelt hij terwijl hij even zijn pet optilt. “Straks ga ik blik gooien. Ik heb dat nog nooit gedaan, maar ik weet zeker dat ik dat wel kan”, vertelt hij glunderend.   

Meneer Van de Pol is 91 jaar en zit sinds drie weken in het HTT-revalidatiecentrum. “Ik viel steeds om thuis en ik kan zelf niet meer overeind komen. Sinds mijn vrouw is overleden, woon ik alleen. Ik kan niet steeds mijn zoon opbellen om me te komen oprapen. Die heeft ook zijn werk. Nu ben ik hier en blijk ik iets aan mijn been te hebben. Misschien dat het lukt om met revalidatie het weer beter te maken. Zo niet, dan moet ik misschien verhuizen. Maar dat vind ik niet zo erg. Ik heb toch een scootmobiel, die brengt me door heel Hilversum.”  

Dol op feestjes

Heeft hij wel zin in een feestje? “Zeker, ik ben dol op feestjes. Ik heb vroeger veel gevaren en als we dan de evenaar passeerden, maakten we er altijd een feestje van. Je had ook niks anders op zo’n boot. Maar een feestje maakten we er wel van.” Het volume van de muziek gaat nog iets omhoog en zorgmedewerkers dansen en lopen polonaise.  

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Marion de Rooij, teamleider bij HilverZorg: “We hebben in beide locaties een klein potje om dit soort dingen te organiseren. Een aantal keren per jaar kunnen we het wat groter aanpakken, zoals vandaag met de oud-Hollandse dag. We hebben zelfs zestig Hollandse nieuwe liggen, haringen. Die zijn gesponsord door de Jumbo. Dat is toch geweldig? Mooi ook om te zien dat het allemaal zo goed samenwerkt.” 

Ook bestuurslid bij HilverZorg André Brand is aanwezig op de oud-Hollandse feestmiddag en probeert de sjoelbak even uit. Hij roemt de samenwerking tussen de verschillende zorglocaties. “Ik vind het superleuk dat ze dit voor de cliënten organiseren. Goed dat ze midden in een woonwijk aanwezig zijn en dat de kruisbestuiving tussen de verschillende locaties werkt.” 

Foto’s: Bastiaan Miché (Gooi- en Eembode)
Tekst: Laura Calis (Gooi- en Eembode)